Ukategorisert

Den hvite fuglen og villdyret

Olav Vaalund har gjennomført 50 strikkhopp hos oss og andre steder i verden. Om du vil lese hvordan han har opplevd sine hopp, kan du kose deg med denne artikkelen.

Tekst: Olav Vaalund

Noen ganger i livet vet du med deg selv at du er nødt til å dra til det stedet som du skulle ha besøkt for lange tider siden, til det stedet der du ser hvem du er, stedet der du egentlig hører hjemme. Og for mange er dette stedet ekstremsportens verden, en verden der det utenkelige og det vanvittige er en del av tingenes naturlige orden, og der du innlater deg på eventyr som du ikke engang ville tenkt på i stunder da det er forstanden som råder. For meg er dette stedet strikkhoppingens verden, der du får sjansen til å se din egen frykt i øynene og oppdage at du er fullt i stand til å mestre den og overtale den til å arbeide i din tjeneste. Men vær klar over at strikkhoppingens verden er mangfoldig og variert, at hvert eneste anlegg har sin egen atmosfære og sin egen personlighet, og at opplevelsen kan være radikalt forskjellig fra sted til sted. Dette er bare noen få minner fra to steder som representerer det store

spennet mellom ytrepunktene av opplevelsene, fra det fredfulle og vakre til det mørke og det skremmende. For noen måneder siden dro jeg til den lille byen Locarno i Sveits for ta en kikk på Goldeneye, der du hopper fra toppen av en enorm kraftverksdemning noen få kilometer nord for byen. Å komme seg ut til Goldeneye er svært så enkelt; vi er jo tross alt i Sveits. Du bare rusler bort til jernbanestasjonen og går om bord på den gule postbussen som møysommelig går i rute på den bratte veien oppover dalen til Diga Verzascastyle …det er ingen overraskelse at ”diga” betyr demning. Jeg trodde at jeg visste det meste som er verdt å vite om den gamle lekeplassen til James Bond. Jeg tok feil. Ingenting i verden kunne ha forberedt meg på det som jeg fikk se. Du kommer rundt en skarp sving i den smale veien oppover Verzasca-dalen, og der er det … et helt ufattelig byggverk som stiger opp fra bunnen av den trange elvekløften og sprer seg som vingene til en fugl i de bratte liene på begge sider. Det var det mest sinnssykt vakre byggverk jeg,noen gang har sett, med den lette, elegante profilen som skyter rygg mot presset fra vannmassene i magasiner, og i solskinnet blender den hvite betongen øynene som en mur av marmor. Og midt ute på damkrona stikker plattformen ut som et vitnesbyrd om en dristig og genial mann. Mannen selv, Toni Draganits, hoppet ut av bilen sin og tok imot meg med et hyggelig smil. Og Toni var gutten sin som fikk jobben unnagjort. Noen ganske få minutter senere sto jeg på plattformen med den gule kroppsselen på. Det var her jeg oppdaget stedets karakter. Den 220 meter høye Diga Verzasca er rett og slett for høy til å være skremmende, for fra der jeg sto, kunne jeg ikke engang se kampesteinene på bunnen av kløften. Stedet var bare vakkert. Rekkverket av stål var virkelig og kaldt i hånden, men resten av verden trakk seg tilbake i det fjerne, og stemmene og latteren fra toppen av demningen syntes å komme fra et sted langt borte. Og så hoppet jeg ut og tok fatt på det lange fallet. Jeg vendte hodet mot venstre og så hvordan skyggen fulgte meg på den skinnende hvite veggen,

først ned og så opp igjen. Og så var det over, det korte øyeblikket i evigheten. Assistenten i kiosken ga meg et diplom der det sto at jeg hadde utvist ekstremt mot og tapperhet i Sveits. Det var jo så klart pent av dem å si noe sånt, men det hadde lite med sannheten å gjøre. Dette hoppet er vakkert og fedfullt. Frykten møter du ikke her. Ikke ved Goldeneye.

Om det er frykt du er ute etter, bør du heller komme til Vemork i Telemark. Vemork-kløften ligger der som et evig vitnesbyrd om hva naturen kan utrette når den foresetter seg å skremme vettet av oss små mennesker. Den er riktignok ikke mer enn 85 meter dyp og vil kanskje ikke imponere deg der du sitter trygt i stua med laptopen din. Ingen grunn til bekymring, du kommer til å bli vettskremt. Tro du meg, jeg vet det. Kløften er så trang at de loddrette, svarte og kantete fjellveggene presser seg inn mot

deg fra begge sider og skaper en totalt klaustrofobisk stemning. Skulle du være plaget med klaustrofobi, kan det egentlig være like bra om du lar være å komme.

Det eneste stedet du vil se maken til Vemork-kløften, er kanskje i en black metal-video, om du da bryr deg om sånt. Eller kanskje i Ringenes Herre, hvem vet? I Verzasca ser du ikke kampesteinene på bunnen av kløften, men på Vemork er det bare så altfor tydelig at de er der. Der ligger de og venter på deg, og de vil med glede knuse hvert eneste bein i kroppen på deg om det er det du skulle ha lyst til. Tro meg, du får ikke lyst. Og for å gjøre saken enda verre skal du ikke bare gå ut til kanten og hoppe ut i løse lufta. I stedet blir du bedt om å klatre opp på en plattform så stor som et frimerke og gå med musekritt ut til kanten. Det er så klart helt trygt, for du er allerede festet til strikken, men det er synd å si at det føles trygt. Mitt råd er at du gir alt som heter stolthet på båten og griper hånden til assistenten og lar henne

eller ham lede deg ut til kanten. Vanligvis liker jeg ikke å leie folk, men i dette tilfellet gjør jeg et unntak. Nå er du nesten klar. Du går de siste skrittene ut til kanten og sier til deg selv at du skal se rett mot masta på siden av kløften og ikke på noe annet. Men du ser så klart ned allikevel og blir straks klar over at det var en skikkelig dårlig ide. Det du ikke visste, er at denne kløften er et rasende villdyr, og med det samme du ser ned, får beistet øye på deg og kommer settende. Dette er det rette øyeblikket. Hvis du ikke hopper nå straks, greier du ikke å gjennomføre det. Hoppmesteren vet det utmerket godt, og han teller deg ned i en tone som ikke innbyr til diskusjon. Og akkurat dette er den magiske stunden. I samme øyeblikk som du hopper ut, blir all frykt borte, og villdyret mister motet og lusker vekk. Du taper all følelse av tid, og all den energien som frykten hadde bygd opp, blir forvandlet til en lykke mer intens enn noe du kommer til å oppleve resten av livet. Om du da ikke drar tilbake til Vemork. Og så henger du altså der i en ikke helt verdig stilling med beina opp og huet ned og ser opp mot undersiden av broen. Du føler at du trives med verden og med alt som er i den. For du vet at du har sett din egen frykt i øynene og oppdaget at den lar seg temme, og at den er en vennlig kraft som jobber i din tjeneste.

Vemork har alle de elementene som skal til for å skape den perfekte opplevelsen. Den makeløse kløften som gir deg et ground rush som ikke er av denne verden, de skremmende omstendighetene som er arrangert til ære for deg, og den elegante og trygge gjennomføringen av hoppet.

For det som betyr aller mest på et strikkhoppingssted, er de menneskene som arbeider der, de som er hos deg og leder deg gjennom hoppet. Og på Vemork finner du et av de aller beste teamene i verden. De er alle eventyrere med bakgrunn i ekstremsport, og de vet akkurat hva som skal til for å gi deg det magiske øyeblikket. Alle vet av personlig erfaring hva frykt er, og de går ved siden av deg på den siste stykket av veien … fjellklatrere, fallskjermhoppere og kampsportinstruktører. Bare tro meg når jeg sier det – du kommer til å like å treffe dem.

Så dette var altså den hvite fuglen og villdyret. Hvilken av dem jeg foretrekker? Jeg ville ikke unnvært noen av dem for alt i verden.

Please follow and like us: