Leserinnlegg

Fjellføring på Hægefjell i Nissedal

En gruppe venner ønsker å gi en helt spesiell presang og bestemmer seg for å kjøpe en føringstur på ruta Hægar, 10 taulenger grad 6+. Les hvordan han opplevde turen her.

Tekst: Odd Møller

For noen år siden lå Kai, en god kompis, og jeg i telt ved Hægefjell. Vi hadde syklet opp fra Nissevann, og når vi stakk hode ut av teltet morgenen etter hørte vi lyder fra fjellveggen. Der hang det 2 mann og hadde det tydeligvis ok. Jeg fortalte Kai at det er fortsatt noen ting her i verden jeg ikke skal gjøre, pekte på de to og sa at det der er en av dem. Det er uvisst om dette var grunnen til at jeg senere fikk akkurat dette, en klatretur i Hægefjell som 60 års gave, eller om han rett å slett hadde glemt hva jeg sa. Uansett, jeg har min egen teori.

Etter å ha tatt i mot gaven fra 6 av mine halvtamme venner og bekreftet at jeg tok utfordringen, ringte jeg Jon Haukåssveen. Jon, en positiv og meget imøtekommende kar, fortalte meg at vi skulle få en fin tur og sendte meg bilder av Hægefjell og kart over Hägar. Jeg viste dette til en klatrer, som utbrøt: 6+? Du? Jeg hadde aldri klatret. Jeg liker meg best i en Twin Otter, i fritt fall og nok duk over hode til å foreta behagelige landinger. Eller en fottur for senere å ta igjen høydeforskjellen i løpet av noen få sekunders fritt fall nedover fjellveggen går også an. Men nå skulle jeg opp en fjellvegg i stedet. Jeg var redd. Ikke for høyden, men for at jeg ikke skulle ha kondis eller styrke nok til å komme helt opp. Hva hvis vi måtte snu? Det skremte meg. Jeg ringte Jon igjen og spurte om han var sikker på at jeg kunne klare det. ”Dette blir en fin tur” svarte han bare. Det var da jeg skjønte at det bare var å innstille seg på turen.

Jeg leste litt, og fikk noen tips av en som har klatret tidligere, og jeg fikk en god innføring i sikkerhet og teknikk av Jon før vi startet.

Grad 3+, 4 og 4+ gikk greit. Dette var jo moro. Og hvilken naturopplevelse det var å stå der i veggen og studere dette mektige fjellet. Når Jon passerte de vanskelige partiene tenkte jeg at; ”dette ser jo ikke så vanskelig ut som jeg trodde”. Sjelden har jeg tatt så feil. Det er jo slik med sanne kunstnere, det ser så lett ut det de gjør.

6-, 6 og 6+ ble tøft og tappet mye krefter. Men jeg klarte det med litt hjelp fra Jon. Og selv grad 4 i den øverste delen ble litt tungt når kreftene ble mindre.

Men hvilken glede det var å ta imot Jons håndtrykk og ”gratulerer!” når jeg kom opp.

Å overvinne seg selv på denne måten, å kunne si til tvilerne og skeptikerne ”jeg klarte det” var et kick i seg selv. Og hvilken rus alt dette har gitt. En langsiktig sådan, og helt annerledes fra det jeg er vant til. Jeg nyter det fremdeles her jeg sitter med såre muskler, og muskler jeg ikke engang visste jeg hadde.

En stor takk til mine venner og ikke minst til Jon for en fantastisk opplevelse.Du hadde rett det ble en flott tur.

Og til dere som ikke har opplevd dette ennå: Hva i all verden venter dere på?

Please follow and like us: