I sabotørenes fotspor

Dette er den ekte og originale sabotørruta. Vi starter turen fra Rjukan Fjellstue og følger innover Hjerdalen, videre oppover Fjøsbudalen med flott utsikt mot Gaustatoppen og etterhvert Norsk Industriarbeidermuseum. Videre går turen ned til det stedet der hvor sabotørene krysset juvet. Her har vi lagt opp faste tau. Etter å ha klatret opp fra juvet, følger vi den gamle jernbanetraseen frem til museet.

På turen får dere høre historien rundt en av de mest kjente og berømte aksjonene under hele 2. verdenskrig. Denne turen søker vi å linke opp mot dagens samfunn, f.eks. hva krever hverdagen av oss?

Hele turen tar ca 4-5 timer, inkludert en lunsjpause. I forbindelse med lunsj, har vi flere ulike tilbud. Ta kontakt for nærmere avtale.

I SABOTØRENES FOTSPOR

Kampen om tungtvannet…… den 16. februar 1943 landet en gruppe unge nordmenn på Hardangervidda, som var spesialtrenet for oppdraget. De landet fem mil fra sitt mål, og kom rett opp i et forrykende uvær. Derfor tok det flere dager før den nye gruppen på seks, Gunnerside, kunne forenes med Swallow, som var unge Rjukangutter, godt trent og kjent med terrenget.

Om kvelden den 27.februar 1943 lå sabotørene klar i Fjøsbudalen nord for fabrikk-anleggene på Vemork, og forserte det ville juvet nedenfor fabrikken, og klippet seg gjennom porten til anlegget. Dekningspartiet gikk i stilling, sprengnings-partiet gikk frem og spengladningene ble lagt. Ved eksplosjonene ble høykonsentrasjonsanlegget og store mengder verdifullt tungtvann ødelagt. Tyskerne merket ingenting før det hele var over. Da var gruppen allerede på vei opp mot fjellet igjen. Snøen lå dyp, og mørket senket seg. Det ble en strabasiøs tur, men alle kom seg i sikkerhet.

Igjen ble gruppen delt. Sprengningspartiet gikk fullt bevæpnet og i full uniform på ski fra Rjukan over Numedal, Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og over til Sverige. De øvrige spredte seg inn over Hardangervidda. Tre tusen tyskere omringet og finkjemmet vidda, men ingen av sabotørene ble tatt..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *